thundercat.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Koplamp afstellen

E-mailadres Afdrukken

Een niet goed afgestelde koplamp zorgt voor een slechter zicht in het donker en kan tegemoetkomend verkeer verblinden. Het zelf correct afstellen van je koplamp is niet zo moeilijk...

Benodigdheden.
1. Meetband/rolmeter
2. Kruiskop stubby (een korte schroevendraaier) of doppenset
3. Tape Zoek een muur uit waar je 5m vanaf kunt staan met je motor.

Zet op die muur een hoogte uit van 77cm en plak daar de tape. Ga dan 5m met de motor van de muur afstaan, dit is de afstand van de voorwielnaaf tot de muur. Het is belangrijk dat je met de belasting die je hebt tijdens het rijden op de motor gaat zitten. Dus rijd je alleen, ga er dan alleen opzitten, rijd je altijd met z'n tweeen ga er dan ook met z'n tweeen opzitten. Zet nu je koplamp aan en kijk of de bovenrand van de lichtbundel (dit is de bovenrand waar het licht ophoud) op 77cm zit. Als dit niet zo is moet je hem verstellen. Dat kan aan de linkerkant onder de het dashboard. Daar zie je een messing schroef zitten, waarmee je de koplamp kunt verstellen (zie tek).

De schroef 1 is voor het verticaal verstellen, schroef 2 voor het horizontaal verstellen. Het makkelijkste gaat dit met een stubby, maar met een doppenset gaat het ook. Dat is alles. Nog ff een tekening voor de duidelijkheid.