thundercat.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Cockpit verlichting vervangen

E-mailadres Afdrukken

Een kleine HOW-TO hoe je je cockpit verlichting kan vervangen wanneer de lampjes daarvan kapot zijn.

Wat heb je nodig?

  • Nieuwe glassteeklampjes, 12V 1,7W (volgens Haynes), hoger wattage (bijv 3W) kan ook, deze branden feller. Kosten bij de autohandel ca. 0.70 euro.
  • Kruiskop schroevendraaier, bijv. die uit het gereedschaps-setje wat bij je Cat zit.
  • Half uurtje tijd (max.)

Om te beginnen schroef je de 2 zwarte zijpanelen van de bovenkant je topkuip los, deze zitten vast met 2 schroeven. Let op welke kap waarvandaan komt want ze passen maar op 1 manier.

De volgende stap is het verwijderen van je kuipruitje. Schroef de 6 schroeven van je ruitje los. Doe dit voorzichtig want de schroeven zijn van kunststof zodat de koppen van deze schroeven snel kapot gedraaid zijn. Ook met het weer vastzitten moet je ze met weinig kracht vastzetten want anders draai je er al snel een kop vanaf.

Daarna moet je de 2 kappen op de luchtinlaten losmaken en verwijderen. Deze zitten elk met 3 schroeven vast.

Daarna ben je zover om de cockpit behuizing los te maken. Aan beide kanten van de cockpit zitten 3 schroeven die de behuizing op zijn plaats houden. 1 aan de bovenkant, 1 in het midden en 1 helemaal onderaan aan de zijkant (zie foto)

Verwijder deze schroeven aan allebei de kanten en je kunt nu de behuizing van de cockpit losmaken zodat je bij de fittingen van de lampjes kan komen. Til hiervoor de behuizing iets op en trek deze voorzichtig richting de tank.

Je ziet nu de aansluitingen van de lampjes. Dit zijn de grijze rubber hoesjes die in je tellers verdwijnen, haal deze los. Het zijn er 4, 2 voor de KM-teller (eentje zit onderaan verstopt) en 2 voor de toeren-teller en koelwater-temperatuur meter.

Verwijder meteen al deze lampjes zodat je meteen weer klaar bent voor een tijdje.

Plaats de nieuwe lampjes in de houders en test of alles het doet.

Plaats daarna alles terug in omgekeerde volgorde (behalve de kapotte lampjes natuurlijk) en je cockpit wordt weer mooi verlicht.