thundercat.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olie

E-mailadres Afdrukken

Olie is het bloed van de motor. Zonder (de juiste) olie is je motorblok onderhevig aan veel slijtage en heb je een verhoogde kans op een vastloper. Om schade aan je motor te voorkomen dien je dan ook regelmatig je olieniveau te controleren en eventueel bij te vullen.
Yamaha adviseert om elke 6.000km of 6 maanden de olie te vervangen en om 12.000km of 12 maanden de olie en het oliefilter te vervangen.

Thundercat.nlOlie controleren
Het oliepeil kun je controleren door middel van het inspectieraampje aan de rechterkant van de motor. Zorg dat de motor rechtop staat en lees het raampje af. Het oliepeil moet tussen het minimum en maximum niveau liggen.

Olie bijvullen
Om olie bij te vullen verwijder je de oliedop aan de rechterkant van de motor. Vul de olie bij met het juiste type olie (meestal half- of volsynthetische olie, geschikt voor viertakt motoren). De meest gebruikte viscositeit is SAE 10W40 of SAE 15W40. De viscositeit is een graadmeter voor de vloeibaarheid van de olie bij bepaalde temperaturen.

Olie verversen
Laat de motor even draaien voordat je de olie aftapt. Door de motor te laten draaien wordt de olie warm en wat vloeibaarder. Zodoende zal de olie makkelijker uit het blok lopen. Om de olie af te kunnen tappen is het nodig om het linker zijpaneel te verwijderen.

Thundercat.nl


Zet de motor op de zijstandaard, plaats een opvangbak onder de motor en verwijder de olievuldop aan de rechterkant van het blok (om te voorkomen dat het blok vacuum zuigt en als herinnering dat er geen olie in het blok zit!). Verwijder de olie aftapplug (rode pijl) en laat de olie in de bak stromen. (Laat bij het verwijderen van de aftapplug de plug niet in de bak vallen, dat geeft zo'n rotzooi als je in die bak met olie moet zoeken naar je aftapplug).

Als de olie afgetapt is kun je indien nodig het oliefilter verwijderen. Hier is speciaal gereedschap voor in de vorm van soort hele grote dopsleutel die je over het filter heenzet waarna je het filter los kunt maken. Smeer de rubberen rand van het nieuwe filter in met een beetje nieuwe olie en monteer het filter. Draai het filter met een momentsleutel vast (17Nm) of anders met de hand. Draai het filter niet te strak vast aangezien het anders beschadigd raakt. Indien geen momentsleutel voor handen is kun je het zo vast draaien als met één hand mogelijk is.

Controleer de afdichtingsring van de olie aftapplaug en vervang deze indien nodig. Draai de olie aftapplug terug in het blok (43Nm) en vul het blok met olie.
Indien je alleen olie ververst hebt moet er 2,6 liter olie in het blok. Bij het gelijktijdig vervangen van het oliefilter moet er 2,9 liter olie in het blok. Plaats de olievuldop terug en controleer het olienieveau.